ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Η εκπαιδευτική φιλοσοφία που διέπει τον χαρακτήρα του Γυμνασίου επιδιώκει την ομαλή μεταπήδηση από τους κόλπους του Δημοτικού σ’ ένα περιβάλλον με διαφορετική νοοτροπία. Οι «γέφυρες» μετάβασης είναι στέρεες και οι εκπαιδευτικοί μας, μεριμνώντας για την άρτια ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών, συνεισφέρουν στη σταδιακή και πλήρη ανάπτυξη των γνώσεων αλλά και της κουλτούρας που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων του Λυκείου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε ολιγομελή τμήματα, που δεν υπερβαίνουν τους 16 μαθητές, η ελληνική γλώσσα, στη μορφή της αρχαίας αλλά και της νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας, διδάσκεται με τρόπο που να καλύπτει τη διδακτέα ύλη και να εξασφαλίζει την ορθή ανάπτυξη του γλωσσικού αισθητηρίου. Έτσι, με «όπλο» την ορθοέπεια και την ακραιφνή γλωσσική συγκρότηση, ο έφηβος, πλέον, δύναται ν’ αναπτύξει την προσωπικότητά του και να εντρυφήσει σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα που απαρτίζουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.  Ταυτόχρονα, η συστηματική διδασκαλία των θετικών μαθημάτων αποσκοπεί στη μέθεξη του μαθητή στη μαθηματική σκέψη και στην οικείωση με τις φυσικές επιστήμες. Αυτή τη στόχευση πλαισιώνει και η διδασκαλία χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών που αποσκοπεί στην εν γένει ορθή και ασφαλή χρήση της τεχνολογίας και στην απόκτηση διπλωμάτων πιστοποίησης γνώσεων. Ακόμη, βαρύνουσα σημασία έχει και η εντατική διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας από έμπειρους καθηγητές, σε ομοιογενή τμήματα 6-8 ατόμων, σε ώρες πρόσθετες πέραν του αναλυτικού προγράμματος, καθώς και η διδασκαλία των Γαλλικών ή Γερμανικών σε μικρά και ομοιογενή τμήματα.

Περαιτέρω, στο Γυμνάσιο του «Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών» μεριμνούμε για την ανάπτυξη της κοινωνικής υπευθυνότητας των παιδιών, την ανάδειξη των οργανωτικών τους δεξιοτήτων και την οικολογικοποίηση της σκέψης τους μέσω ποικίλων, περιβαλλοντολογικά προσανατολισμένων, δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα, συμβάλλουμε στην είσοδο του μαθητή στον κόσμο του πολιτισμού μέσω μαθημάτων και εκδηλώσεων μουσικής, εικαστικών, θεάτρου, δημιουργικής γραφής κ.ά. Τέλος, οι καταρτισμένοι γυμναστές μας βοηθούν στο «σμίλευμα» ενός υγιούς σώματος και στην καλλιέργεια της ομαδικότητας αλλά και της ευγενούς άμιλλας.

Οι όμιλοι του Γυμνασίου

Από το προσεχές σχολικό έτος, θα λειτουργήσουν στο σχολείο μας, εντός του ωρολογίου προγράμματος, οι κάτωθι όμιλοι, που θα είναι κοινοί για όλους τους μαθητές του Γυμνασίου :

  • Όμιλος Ρητορικής (Επιχειρηματολογία- Αντιλογία)
  • English Debating Club
  • Όμιλος Ρομποτικής
  • Science Café (πειράματα Φυσικής- χημικές παρασκευές)
  • Όμιλος Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Μπάσκετ- Ποδόσφαιρο)
  • Θεατρικός Όμιλος
  • Όμιλος Χορωδίας

Στόχος των ομίλων είναι να ενταχθούν τα χόμπι των παιδιών στη σχολική καθημερινότητα και η παιδεία να γίνει παιδιά!