Επίσκεψη μαθητών και καθηγητών του Κλασικού Γυμνασίου της Αγίας Πετρούπολης

Οι «Ιχνηλάτες» της Αγίας Πετρούπολης στο σχολείο μας

Την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, για έβδομη φορά, υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας μία τάξη μαθητών από το Κλασικό Γυμνάσιο της Αγίας Πετρούπολης, με το οποίο διατηρούμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.

Ήταν η τελευταία ημέρα της σχολικής τους εκδρομής που πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο, κατά την οποία οι μαθητές και οι καθηγητές τους ανακάλυψαν και εξερεύνησαν σαν πραγματικοί ιχνηλάτες κάποια καλά κρυμμένα αρχαιολογικά μυστικά, ανεβαίνοντας σε ψηλές βουνοκορφές, αγναντεύοντας τα νερά των λιμνών και των λιμανιών, κατεβαίνοντας στα σπήλαια και τους μυκηναϊκούς τάφους και κάνοντας έναν ρητορικό αγώνα κοντά στον κρατήρα του ηφαιστείου στα Μέθανα μεταξύ «Σπαρτιατών» και «Αθηναίων».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι διάλεξαν το σατυρικό δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευταί Σάτυροι», για να το παρουσιάσουν σε εμάς, το οποίο, μάλιστα, προετοίμασαν κατά τη διάρκεια της εκδρομής, κάνοντας πρόβες σε όλα τα αρχαία θέατρα που έβρισκαν στις επισκέψεις τους.  Με μεγάλη έκπληξη, οι Έλληνες μαθητές είδαν στη σκηνή τρία κορίτσια από τη Ρωσία να αναπαριστούν τη λύρα που κατασκευάστηκε από τον Ερμή, για να παραπλανήσει με τους ήχους της τους Σατύρους, τους ίδιους τους Σατύρους που έψαχναν τα κλεμμένα από τον Ερμή βόδια του Απόλλωνα. Στη συνέχεια, απόλαυσαν μια κοπέλα να ενσαρκώνει με έναν αστείο και αφηρημένο τρόπο κάποιον  παράξενο ήχο, που, σύμφωνα με τον Σοφοκλή, ακούγεται στο έργο. Άλλοι μαθητές αναπαρέστησαν τον χορό των χαριτωμένων αγελάδων, καθώς και την νύμφη Κυλλήνη και τους θεούς Ερμή και Απόλλωνα Η ερμηνεία ενός κλασικού δράματος με αυτόν τον χαρούμενο και πρωτοφανή τρόπο όχι μόνο εντυπωσίασε τους μαθητές του Εκπαιδευτηρίου «Πρότυπο Αθηνών», αλλά και έδωσε μια νότα ευθυμίας και δημιουργικότητας, «χτίζοντας» γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των Ρώσων λατρευτών του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των μαθητών του σχολείου μας.

Η «ανταλλαγή» των μαθητικών θεατρικών δημιουργιών συνεχίστηκε από τη δική μας θεατρική ομάδα, η οποία ανέβασε ένα απόσπασμα από το έργο «Δράκος» του Ρώσου συγγραφέα Ευγένιου Σβαρτς, το οποίο όχι μόνο ήταν γνωστό στους φίλους μας, αλλά- όπως αποκαλύφθηκε- και παρουσιάστηκε από αυτούς στα περσινά Μεγάλα Διονύσια, που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στο Κλασικό Γυμνάσιο.

Μετά από το «θεατρικό» κομμάτι του προγράμματος, οι «Ιχνηλάτες» μαθητές από την Αγία Πετρούπολη συνέχισαν την εξερεύνηση του σχολείου μας τόσο μέσω συζητήσεων με τους συνομήλικους Έλληνες φίλους τους όσο και συμμετέχοντας σε δύο μαθήματα. Το πρώτο μάθημα, αυτό των Θρησκευτικών, είχε ως θέμα την Ανάσταση και τη Δευτέρα Παρουσία. Οι ομόθρησκοι Ρώσοι και Έλληνες συζήτησαν για το μήνυμα του Πάσχα και τις ρώσικες παραδόσεις αυτού, οι οποίες, όπως μάθαμε, διαφέρουν λίγο από αυτές της Ελλάδας. Στη συνέχεια, οι Ρώσοι μαθητές άκουσαν προσευχές στα Ελληνικά και εξέφρασαν τις απορίες τους που προέκυψαν από τη συζήτηση.

Το δεύτερο μάθημα είχε, για δεύτερη χρονιά, ως θέμα τον Θουκυδίδη, και, συγκεκριμένα, τον Επιτάφιο του Περικλή. Ήταν παράκληση του ρωσικού Γυμνασίου να παρουσιαστεί ο συγκεκριμένος λόγος, διότι στους περσινούς επισκέπτες αυτό το θέμα φάνηκε άκρως ενδιαφέρον και χρήσιμο, καθώς περιγράφει τις αξίες της αθηναϊκής πολιτείας, τα δημοκρατικά επιτεύγματα και τον ανοιχτό χαρακτήρα της πόλης.

Έτσι, έκλεισε αυτή η ιδιαίτερα παραγωγική και επικερδής συνάντηση των «Ιχνηλατών» της Αγίας Πετρούπολης και των απογόνων της ανοιχτής δημοκρατίας του Περικλή  στην αττική γη, για να ακολουθήσει η επόμενη, τέλος Νοεμβρίου, στην πόλη του Μεγάλου Πέτρου.