Φεστιβάλ θεάτρου στο «Πρότυπο Αθηνών» (Ααρών Μπουσκόβζκυ «AΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»)

Φεστιβάλ θεάτρου στο «Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών»

Παρουσίαση της παράστασης του Ααρών Μπουσκόβζκυ «Άγνωστοι ανάμεσά μας»

Την Πέμπτη, 18 Απριλίου  2019, στο πλαίσιο του φετινού σχολικού φεστιβάλ θεάτρου, μια μικτή ομάδα που αποτελούταν από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τον καθηγητή κ. Ι. Κοντοβράκη ανέβασε επί σκηνής το έργο του Ααρών Μπουσκόβζκυ «Άγνωστοι ανάμεσά μας».

 Γιατί ο Μπουσκόβζκυ;

Ο Ααρών Μπουσκόβζκυ είναι ένας γνωστός συγγραφέας, που κατάγεται από τον Καναδά (Βανκούβερ). Δραστηριοποιείται στους τομείς της ποίησης, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της πεζογραφίας. Τα θεατρικά του έργα έχουν προταθεί εννέα φορές για τα «Jessie Theatre Awards» και δύο φορές έχουν κερδίσει.

Γιατί το «Άγνωστοι ανάμεσά μας»;

Ο ίδιος ο τίτλος του έργου εμπεριέχει τη βασική του ιδέα: οι θεατές παρατηρούν πώς οι συγγενείς γίνονται ξένοι και οι ξένοι συγγενείς επί σκηνής. Η δράση λαμβάνει χώρα σε κάποιο ίδρυμα όπου περιθάλπονται πάσχοντες από τη νόσο του «Αλτσχάιμερ». Ένα τοίχος ακατανοησίας χωρίζει τους ανθρώπους αυτούς από τον υπόλοιπο κόσμο, μολονότι η ζωή τους είναι γεμάτη πραγματικά συναισθήματα και βιώματα. Κάποιες στιγμές, φαίνεται, μάλιστα, ότι αυτοί είναι πιο «κανονικοί» άνθρωποι από τους γύρω τους.

Το έργο του Ααρών Μπουσκόβζκυ δε μιλά παρόλ’ αυτά μόνο για ένα κοινωνικό πρόβλημα, για τη δυσκολία, δηλαδή, επικοινωνίας με τους ασθενείς αυτούς και την ανάγκη υπομονής, συμπόνιας και κατανόησης προς το πρόσωπό τους. Είναι, πρωτίστως, αφιερωμένο στην αγάπη. Οι βασικοί ήρωες, ο Μάικλ και η Γκάμπριελ, μπορεί να ξεχνούν κάποια σημαντικά γεγονότα και να χάνουν μερικές απλές δεξιότητες, ο ένας, όμως, δίπλα στον άλλο ξαναποκτούν ζωή και νιότη. Η αγάπη, στο έργο, ταυτίζεται με μια ιερή δύναμη: δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι ήρωες αυτοί έχουν ονόματα αρχαγγέλων. Χάρη στον Ααρών Μπουσκόβζκυ, για άλλη μια φορά, οι θεατές ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχει στον κόσμο κάτι πιο θεϊκό από την αγάπη. Ταυτόχρονα, ο Καναδός συγγραφέας μιλά για την ενίσχυση των οικογενειακών αξιών, την πίστη και την αγάπη, την αλληλοκατανόηση παιδιών και γονέων στις κρίσιμες καταστάσεις.

Κάνουν λάθος αυτοί που νομίζουν ότι το έργο «Άγνωστοι ανάμεσά μας» αφορά πρώτ’ απ’ όλα στα προβλήματα των ασθενών που πάσχουν από «Αλτσχάιμερ». Η νόσος αυτή αποτελεί, απλώς, ένα φόντο που κάνει πιο έντονη την παρουσίαση ενός άλλου προβλήματος που αφορά σε όλους τους ανθρώπους, αυτό της κρίσης της ζωντανής ανθρώπινης επικοινωνίας. Η τελευταία είναι που λείπει όλο και πιο πολύ από τη ζωή μας. Και αυτό, πλέον, δε συνιστά ένα ιατρικό θέμα, αλλά ένα κοινωνικό και, μάλιστα, με παγκόσμιο χαρακτήρα. Ο εγωισμός, η αδιαφορία, η έλλειψη κατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους και η μοναξιά αποτελούν κύρια θέματα του έργου του Μπουσκόβζκυ.

Πολλές φορές, η ζωή μάς στερεί την πιο σημαντική κατάκτηση, την επικοινωνία. Οι ασθένειες και η κούραση είναι σαν να στέλνουν μήνυμα στον άνθρωπο: «Τελείωσες, δεν υπάρχεις πια!», ενώ ο Θεός, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, προσφέρει τη δυνατότητα ευτυχίας στους ανθρώπους. Συμπερασματικά, η αγάπη που γεννήθηκε στις καρδιές των αρρώστων Μάικλ και Γκάμπριελ στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε όλους τους θεατές και αναγνώστες του έργου.