Συνάντηση μαθητών μας με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαο Χατζηνικολάου και επίδοση μέρους των χρημάτων του Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Παζαριού στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία»

Συνάντηση των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο Χατζηνικολάου και επίδοση μέρους των χρημάτων του Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Παζαριού στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία»

 

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας έκανε πράξη το αίσθημα αγάπης και φιλανθρωπίας που διακατέχει όλους μας, κυρίως τις γιορτινές ημέρες. Έτσι, την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019, οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών επισκέφθηκαν τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» που λειτουργεί στα Σπάτα Αττικής, σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγ. Σάββας». Εκεί συνάντησαν τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο Χατζηνικολάου, ο οποίος τους καλωσόρισε, τους «αγκάλιασε» με αγάπη και τους μάγεψε με τον χειμαρρώδη λόγο του.

Σε έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο που απέπνεε θαλπωρή, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το θεάρεστο έργο της Μονάδας, ένα έργο-προσφορά σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο σε τελικό στάδιο και στους οποίους τα φάρμακα δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ούτε καν παράταση ζωής… Σε αυτό το στάδιο, οι ασθενείς δέχονται δωρεάν φροντίδα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που παρέχουν την άνεση ενός ξενοδοχείου σε συνδυασμό με τη ζεστασιά ενός φιλόξενου σπιτιού. Εκείνο που, ενδεχομένως, αναδεικνύεται πολυτιμότερο είναι η ψυχολογική στήριξη που απλόχερα προσφέρεται από τα μέλη της Μονάδας στους ανθρώπους αυτούς, πολλοί από τους οποίους έχουν απομείνει χωρίς οικογένεια ή συγγενείς και φίλους που είναι σε θέση να τους συμπαρασταθούν. Όλα αυτά συγκίνησαν τους μαθητές που άκουγαν με αμείωτο ενδιαφέρον τον Μητροπολίτη όχι μόνο να τους εξηγεί ακούραστα όσα έχει πετύχει έως σήμερα η Μονάδα αλλά και να τους προσκαλεί να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα που σκοπεύει να διοργανώσει στο μέλλον.

Την επίσκεψή μας διάνθισε η μουσική υπόκρουση της Εβελίνας Λάσκαρη, μαθήτριας της Α΄ Γυμνασίου, η οποία μάς ταξίδεψε, με τις μελωδίες της στο πιάνο. Τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ενίσχυσαν και μαθητές σχολείου της περιοχής που βρέθηκαν στον χώρο, για να πουν τα κάλαντα συνοδεία πιάνου και φλογέρας και να πάρουν την ευχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη.

Μετά το ευχάριστο μουσικό διάλειμμα και το γλυκό κέρασμα που απόλαυσαν οι μαθητές, ο Μητροπολίτης τούς εξέπληξε με την ευρυμάθειά του, καθώς από τη σφαίρα της θρησκείας πέρασε στον χώρο των θετικών επιστημών και ανέλυσε τον τρόπο συμβολής των επιστημών στο φιλανθρωπικό έργο που με ζέση Εκείνος υπηρετεί. Καθ’ όλα ενημερωμένος, με λόγο εύληπτο και με λεπτό χιούμορ, καθήλωσε τα παιδιά, εκπροσώπους της νέας γενιάς, καταρρίπτοντας πανηγυρικά το ηλικιακό χάσμα και φέρνοντάς τα πιο κοντά στο φιλάνθρωπο έργο της εκκλησίας.

Οι μαθητές ενός άλλου σχολείου που περίμεναν υπομονετικά στον προαύλιο χώρο της «Γαλιλαίας» να συναντήσουν τον Μητροπολίτη μάς «ανάγκασαν» να διακόψουμε ταξίδι στον κόσμο της προσφοράς και της γνώσης. Αφού επιδώσαμε σε Αυτόν το ποσό των 2.500 ευρώ που είχαμε συγκεντρώσει, λίγες ημέρες νωρίτερα, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Παζαριού το οποίο διοργανώθηκε στο σχολείο μας, αποχαιρετήσαμε τον Μητροπολίτη, με την υπόσχεση να τον συναντήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Το αίσθημα της προσφοράς γέμισε τις καρδιές όλων και έκανε τα πρόσωπά τους να λάμπουν από χαρά και ικανοποίηση. Για κάποιους, ίσως, ήταν το πρώτο βίωμα μιας ανιδιοτελούς ανθρωπιστικής κίνησης που θα επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία. Για άλλους ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η ανθρωπιά υπάρχει και αποτελεί οδοδείκτη ζωής…