Ομιλία του κ. Φασσέα Κώστα, Βιολόγου και αφυπηρετήσαντος καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

      Δυστυχώς, στις ημέρες μας, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ατόμων που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές ή ρέπουν προς τη νευρική ανορεξία ή τη βουλιμία. Κάποιες από τις διαταραχές αυτές οφείλονται, εν πολλοίς, στη λανθασμένη ενημέρωση που έχουν τα παιδιά κατά την περίοδο της εφηβείας, απότοκος της οποίας είναι η ενοχοποίηση ορισμένων τροφών ή ομάδων τροφίμων και ο εξοβελισμός τους από το διατροφολόγιό τους.

     Το σχολείο μας, αφουγκραζόμενο αυτή την ανάγκη των εφήβων για ουσιαστική ενημέρωση σχετικά με την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών, προσκάλεσε, την Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, τον κ. Φασσέα Κώστα, Βιολόγο, προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές του Γυμνασίου για τη διατροφή. Αρχικά, δήλωσε ότι, σήμερα, ο άνθρωπος έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη ποικιλία τροφών και τροφίμων, γεγονός που έχει συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τη μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.  Στο σημείο αυτό, δε δίστασε να αναφερθεί και στα υποκατάστατα της ζάχαρης αλλά και στα αναψυκτικά μηδενικής θερμιδικής αξίας – τα λεγόμενα zero- που, εν τέλει, βαρύνουν τον οργανισμό με θερμίδες, αφού εκείνος λειτουργεί σαν να προσελάμβανε ζάχαρη. Αναφέρθηκε και στο επιβλαβές για τον οργανισμό φοινικέλαιο, προτρέποντας τους μαθητές να το αποφεύγουν. Μάλιστα, γνωρίζοντας πόσο εκείνοι αγαπούν τα σκευάσματα που έχουν ως βάση τη σοκολάτα (και στα οποία χρησιμοποιείται το φοινικέλαιο), τους πρότεινε εύκολους τρόπους, ώστε να τα παρασκευάσουν μόνοι τους! Κλείνοντας, τους παρακίνησε να ανατρέχουν στα δελτία τύπου του ΕΦΕΤ, προκειμένου να πληροφορούνται σχετικά με το τι επιτρέπεται να καταναλώνουν και τι όχι.

      Ο κ. Φασσέας, με λόγο χειμαρρώδη και ειλικρινή, κέρδισε αμέσως τους μαθητές, οι οποίοι, μετά την αρχική αμηχανία, ξεκίνησαν να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις. Κι εκείνος, πρόθυμος, απαντούσε σε όλες τους τις ερωτήσεις, φροντίζοντας, παράλληλα, να διαλύσει κάποιους μύθους που κυριαρχούν γύρω από τη διατροφή- ένας εκ των οποίων είναι η ύπαρξη υπερτροφών- και που, δυστυχώς, διαιωνίζονται λόγω της μη ορθής ενημέρωσης. Κλείνοντας, δε δίστασε να συμβουλέψει τους μαθητές αφενός μεν να αποφεύγουν τις ακρότητες στη διατροφή τους, αφετέρου δε να επιλέγουν το φαγητό αυτό το οποίο τους ικανοποιεί από κάθε άποψη : γεύσης, αφής και όσφρησης…

     Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Φασσέα, ομάδες μαθητών τον πλησίαζαν για να του θέσουν επιπλέον ερωτήσεις, στις οποίες ασμένως απαντούσε. Το σίγουρο είναι ότι πλέον θα επιλέγουν εκείνοι συνειδητά τι τρόφιμα θα καταναλώσουν και δε θα αποδέχονται παθητικά αυτά που προβάλλονται σ’ αυτούς από τα ΜΜΕ ως τροφές με θαυματουργές ιδιότητες…