Επίσκεψη στο Ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και επίδοση μέρους των χρημάτων του Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Παζαριού

Εθελοντισμός και προσφορά, ένα έργο σε δύο πράξεις

 

Η προσπάθεια των μαθητών μας να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Φιλανθρωπικού Παζαριού, ήταν η πρώτη πράξη του έργου του εθελοντισμού και της προσφοράς. Η δεύτερη πράξη του έργου αυτού ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη αντιπροσωπείας 24 μαθητών του Β1 και του Γ2 Γυμνασίου του σχολείου μας στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down «Μαρία Κόκκορη» και την επίδοση του ποσού των 2.230 ευρώ στο εν λόγω ίδρυμα. Οι μαθητές πραγματοποίησαν την επίσκεψη αυτή την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019,συνεχίζοντας, με τον τρόπο αυτό, την εβδομάδα προσφοράς του σχολείου μας.

Μια ζεστή αγκαλιά μάς περίμενε στο σαλόνι από τη γραμματέα του ιδρύματος, η οποία, με πραγματική συγκίνηση, μας μίλησε για την ίδρυση, τους σκοπούς και τη λειτουργία του ιδρύματος . Συγκεκριμένα, μας εξήγησε ότι το ίδρυμα «Μαρία Κόκκορη» λειτουργεί ως στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για, περίπου, 26 κορίτσια με σύνδρομο Down και νοητική υστέρηση, τα οποία διαμένουν εκεί, σύμφωνα με τις επιθυμίες της δωρήτριας και ιδρύτριας αυτού, Μαρίας Κόκκορη. Η στέγη τελεί υπό τη διοικητική μέριμνα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ οι αναγκαίοι πόροι για τη λειτουργία του -πέραν της Αρχιεπισκοπής- προέρχονται, κυρίως, από δωρεές.

Ύστερα από τη μικρή αυτή αλλά απαραίτητη ενημέρωση, σειρά είχαν οι «σπιτονοικοκυρές». Τον ρόλο των ξεναγών ανέλαβαν η Δέσποινα, η Μαριλίζα και η Μαρία, στεγαζόμενες με σύνδρομο Down. Πρώτα, επισκεφθήκαμε το εργαστήριο όπου τα κορίτσια, με την επίβλεψη ειδικής παιδαγωγού, μαθαίνουν ανάγνωση, γραφή, σύνθεση παζλ, κατασκευή κοσμημάτων και διδάσκονται δεξιότητες αναγκαίες για την καθημερινότητά τους. Έπειτα, τα ίδια κορίτσια μάς ξενάγησαν στα δωμάτιά τους, δείχνοντάς μας αγαπημένα τους αντικείμενα, φωτογραφίες από εκδρομές, ακόμη και… αθλητικά έπαθλα!

Τέλος, ήρθε η ώρα να μας σερβίρουν κουλουράκια, που οι ίδιες είχαν παρασκευάσει στο μάθημα της ζαχαροπλαστικής. Έτσι, με τη γλυκιά επίγευση καθώς και με μια αποχαιρετιστήρια αγκαλιά σε όλους μας, μαθητές και καθηγητές, από την «ξεναγό» μας Δέσποινα, αναχωρήσαμε με ανάμεικτα συναισθήματα, για την επιστροφή μας στο σχολείο.