Επίσκεψη μαθητών μας στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Επίσκεψη μαθητών Γυμνασίου στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο μια κοινωνία συμπεριφέρεται στα ζώα αποτελεί δείκτη για τον πολιτισμό αυτής. Δυστυχώς, στην ελληνική κοινωνία, πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες της αναλγησίας πολιτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους στον δρόμο, αδιαφορώντας για την τύχη αυτών. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και άνθρωποι που δε στέκονται απλοί θεατές στο εν λόγω φαινόμενο.

     Κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι, με ευαισθησίες και αίσθημα ανθρωπιάς, ίδρυσαν, το 1988, το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων (ΚΑΖ), έναν Σύλλογο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό τη φροντίδα αδέσποτων ζώων. Το ΚΑΖ στεγάζεται στο Μαρκόπουλο Αττικής και υπερασπίζεται το δικαίωμα που έχουν τα ζώα να ζουν με αξιοπρέπεια. Η γνωριμία μας με τους ανθρώπους του ΚΑΖ μετρά ήδη δέκα χρόνια και γεμίζει όλους μας χαρά ∙ τους μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας, διότι προσφέρουμε ανιδιοτελώς την αγάπη μας στους τετράποδους φίλους μας και τους ανθρώπους του Καταφυγίου, γιατί διευκολύνεται το δύσκολο έργο τους μέσω των προσφορών αγάπης και των δωρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΑΖ δε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, αλλά λειτουργεί χάρη στις συνδρομές και δωρεές των μελών και φίλων του.

     Έτσι, με τις κούτες γεμάτες φάρμακα και τις τσέπες γεμάτες γλυκίσματα, ξεκινήσαμε, μαθητές και καθηγητές, το πρωινό εκείνο της Τρίτης, 17 Δεκεμβρίου 2019, με προορισμό το Καταφύγιο. Η χαρά και η ανυπομονησία ήταν ζωγραφισμένες στα πρόσωπά των παιδιών, καθώς για πολλά από αυτά ήταν η πρώτη επίσκεψη στον χώρο. Οι άνθρωποι του ΚΑΖ μάς υποδέχτηκαν με ένα ζεστό χαμόγελο που έσπασε την αρχική αμηχανία και, στη συνέχεια, άρχισαν να μας αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Η αγάπη για τα ζώα και η επιθυμία για την προστασία των ανυπεράσπιστων αυτών πλασμάτων που εγκαταλείπονται στους πολύβουους δρόμους της πόλης ήταν που ένωσαν τα ιδρυτικά μέλη του Καταφυγίου και όλους τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΑΖ συνιστά έναν χώρο όπου περιθάλπονται και φιλοξενούνται προσωρινά κάποια τραυματισμένα και εγκαταλελειμμένα ζώα, καθώς στόχος των εργαζομένων είναι τα ζώα αυτά να βρουν ένα ζεστό σπιτικό, για να τα υιοθετήσει.

     Παρόλο που η συζήτηση με τους ανθρώπους του Καταφυγί