Εκπαιδευτική εκδρομή της Γ' Λυκείου στην Αγία Πετρούπολη

 ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ’ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Προκειμένου να ξεφύγουμε από την πίεση της φετινής χρονιάς και να απολαύσουμε, ως τελειόφοιτοι του Λυκείου, μοναδικές στιγμές με τους συμμαθητές και καθηγητές μας, επισκεφθήκαμε, στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019, τη γραφική πόλη της Αγίας Πετρούπολης και βιώσαμε, για λίγο, τη μαγεία της παγωμένης Ρωσίας.

     Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο, γεμάτοι ενθουσιασμό για την εκδρομή μας, κάναμε, αρχικά, μια βόλτα στο επιβλητικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Οι μεγάλοι φωτεινοί δρόμοι, στολισμένοι, μάλιστα, σύμφωνα με το πνεύμα των Χριστουγέννων, μας εντυπωσίασαν και μας προκάλεσαν ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον για ό,τι θα ακολουθούσε τις επόμενες ημέρες. Μετά την επιστροφή  μας στο ξενοδοχείο και την τακτοποίησή μας στα δωμάτια, σχηματίσαμε μεγάλες παρέες και απολαύσαμε τις πρώτες μοναδικές στιγμές γέλιου.

     Ξυπνώντας την επόμενη ημέρα, ντυθήκαμε με ζεστά ρούχα και επισκεφθήκαμε το πασίγνωστο Ερμιτάζ, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία παγκοσμίως. Απέραντοι διάδρομοι με πλήθος εκθεμάτων, από πανέμορφους αναγεννησιακούς πίνακες και πορτρέτα μέχρι εντυπωσιακά αγάλματα, μυούν τον επισκέπτη σε ένα διαπολιτισμικό ταξίδι σε άλλες εποχές.  Πραγματική έκπληξη αποτέλεσε για εμάς και το νησάκι «Νέα Ολλανδία», ένα μέρος που περιβάλλεται από κανάλια νερού. Εκεί μπορεί κανείς να γευτεί  πεντανόστιμα ρωσικά εδέσματα αλλά και γεύσεις προερχόμενες από άλλα μέρη της γης. Κάποιοι, μάλιστα, από εμάς πρόλαβαν και έκαναν πατινάζ σε μια πίστα στολισμένη χριστουγεννιάτικα. Η δεύτερη ημέρα «έκλεισε» με τις διασκεδαστικές δραστηριότητες παιχνιδιών, σε ένα εμπορικό κέντρο, όπου παίξαμε και “laser tag”! Ήταν, πράγματι, φανταστικά!

     Κατά την παραμονή μας στο παλιό Λένινγκραντ, περιηγηθήκαμε στον επιβλητικό ναό του Αγίου Ισαακίου, ένα κτίσμα πελώριων διαστάσεων, το βάρος του οποίου ξεπερνά τους 300.000 τόνους. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με επίχρυσους πολυέλαιους, κίονες από μαλαχίτη και αζουρίτη, καθώς και εντυπωσιακές θρησκευτικές απεικονίσεις. Στη συνέχεια, εντυπωσιαστήκαμε και από το διαφορετικό Ζωολογικό Μουσείο της πόλης, όπου βρίσκονται βαλσαμωμένα εκατοντάδες είδη ζώων αλλά και τα μοναδικά στον κόσμο ταριχευμένα μαμούθ, που ανακαλύφθηκαν ολόκληρα και σχεδόν ανέπαφα, χάρη στον αιώνιο πάγο της Σιβηρίας που τα είχε καλύψει. Παράλληλα, μία από τις καλύτερες στιγμές της εκδρομής ήταν η επίσκεψή μας στο Κλασικό Γυμνάσιο της πόλης, που είναι αδελφοποιημένο με το σχολείο μας. Τα παιδιά μάς υποδέχτηκαν με μεγάλη θέρμη ∙ ανταλλάξαμε εμπειρίες μαζί τους, ακόμα και σε μορφή θεατρικών παραστάσεων, και νιώσαμε ότι αποκτήσαμε νέους φίλους. Μάλιστα, μάθαμε στους Ρώσους φίλους μας να χορεύουν «ζεϊμπέκικο» και εκείνοι, με τη σειρά τους, μας έμαθαν να χορεύουμε «Καλίνκα». Το βράδυ της ίδιας ημέρας, επισκεφθήκαμε έναν νέο ψηφιακό και διαδραστικό χώρο, το Digital Art Space «Hyper port», για να ταξιδέψουμε σε «άλλους πλανήτες» και να βγάλουμε αρκετές πρωτότυπες φωτογραφίες.

     Την επόμενη ημέρα, βρεθήκαμε στο “Λαγονήσι” (όχι δε γυρίσαμε πίσω στη Σαρωνίδα…), δηλαδή στο νησάκι Ζαγιάτσι του Νέβα, και μάθαμε ότι ήταν το μέρος εκείνο από όπου ξεκίνησε η κατασκευή της πόλης. Την περιήγηση στο Φρούριο Πέτρου και Παύλου, που χτίστηκε στο νησί από τον ιδρυτή της Αγίας Πετρούπολης, τον Μεγάλο Πέτρο, αυτή τη φορά ανέλαβε, τελείως συμβολικά, ένας πρώην μαθητής του Κλασικού Γυμνασίου της Αγίας Πετρούπολης, νυν φοιτητής και, για σειρά ετών, φίλος του σχολείου μας, ο Αλεξάντρ Σεργκέεβ.  Η επόμενη στάση μας ήταν το Κοιμητήριο Πεσκαρέβσκογιε, που συνιστά ένα μνημείο για τους 1,5 εκατομμύριο κατοίκους του Λένινγκραντ που πέθαναν κατά τις 900 ημέρες πολιορκίας της πόλης από τους Γερμανούς. Η ξεναγός μάς εξιστόρησε τις τραγικές στιγμές εκείνων των ημερών, μας έδειξε το μικρό κομματάκι του ψωμιού βάρους μόλις (!) 125 γραμμαρίων, το οποίο ήταν το μόνο που μπορούσαν να προμηθευτούν οι κάτοικοι της πόλης, καθώς και τις σελίδες από το ημερολόγιο ενός κοριτσιού, μέσα στο οποίο η μικρή Τάνια Σάβιτσεβα έγραφε τις ημερομηνίες του θανάτου όλων των μελών της οικογένειάς της και το οποίο τελείωνε με τα εξής συγκινητικά λόγια: «Πέθαναν όλοι, έμεινε μόνο η Τάνια». Στο τέλος, περπατήσαμε προς το άγαλμα της Μητέρας Πατρίδας, που βρίσκεται δίπλα στους ομαδικούς τάφους όπου κείνται 500.000 από τα θύματα της πολιορκίας. Το τελευταίο μας βράδυ στη Ρωσία το περάσαμε σε ένα θέατρο  στο «Κολομένσκογιε», όπου τραγουδήσαμε και χορέψαμε μαζί με τους παρουσιαστές και καλλιτέχνες. Πραγματικά, είχε πολλή πλάκα, αλλά, προς το τέλος της βραδιάς, μας κυρίευσε μια μελαγχολία, διότι, την επόμενη ημέρα, θα γυρνούσαμε στην Ελλάδα και, κυρίως, γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν η τελευταία εκδρομή των σχολικών μας χρόνων.

     Την Κυριακή, τρώγοντας πρωινό, ξαφνικά παρατηρήσαμε πως το τοπίο έξω ήταν κάτασπρο. Αμέσως, κατενθουσιασμένοι, αρχίσαμε να παίζουμε χιονοπόλεμο! Έπειτα, επισκεφθήκαμε τα βασιλικά θερινά ανάκτορα της Αικατερίνης «Τσάρσκογιε Σελό». Δεκάδες δωμάτια, αχανείς διάδρομοι, χρυσές αίθουσες χορού και μεγάλες τραπεζαρίες αναδείκνυαν τον πλούτο της αυτοκράτειρας. Κομβικό σημείο της ξενάγησης αποτέλεσε το ξακουστό «κεχριμπαρένιο δωμάτιο», ένα πραγματικό έργο τέχνης.

     Όσο υπέροχη κι αν είναι η πόλη της Αγίας Πετρούπολης, δε θα περνούσαμε τόσο όμορφα, χωρίς τη συγκεκριμένη παρέα. Άλλωστε, οι αναμνήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου βιώθηκαν με αληθινούς φίλους, οι οποίοι και «ευθύνονται» για τα αληθινά χαμόγελα που μας χάρισαν!

Αχιλλέας Τυροβολάς, Γ3 Λυκείου