Εκδρομή της Σχολικής Λέσχης ``Πνευματικοί Περιηγητές`` στην Αγία Πετρούπολη και Μόσχα (2019)

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Αγία Πετρούπολη – Μόσχα

Στις 29 Απριλίου 2019, μετά από ένα πολύωρο αλλά, ταυτόχρονα, ευχάριστο αεροπορικό ταξίδι, μια παρέα τριάντα, περίπου, ατόμων, μικρών και μεγάλων, φτάσαμε στην Αγία Πετρούπολη. Χτισμένη στον μυχό του Φιλανδικού Κόλπου, εκεί όπου εκβάλλει ο ποταμός Νέβας, τυλιγμένη ανάμεσα σε υδάτινους δρόμους και νησίδες, στέκει περήφανη η «Βενετία του Βορρά», προσωνύμιο που έχει δοθεί, δικαίως, στην πόλη- μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας. Γεμάτη παλάτια, εκκλησίες, κτήρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες στον διάκοσμό τους, σκαλιστές γέφυρες, πλατιές λεωφόρους και μνημεία, προκαλεί έντονο δέος στον ταξιδιώτη.

Η περιήγησή μας στο παρελθόν της πόλης ξεκίνησε, μόλις φτάσαμε σε αυτή, με την επίσκεψή μας στο Τσάρσκογιε Σελό, το οποίο βρίσκεται στο προάστιο Πούσκιν. Εκεί, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούμε τα πρώτα εξοχικά καταλύματα και τους κήπους της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης Α’, συζύγου του Μεγάλου Πέτρου, τα οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ραστρέλι. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα του ανακτόρου, όλοι μας ξεχωρίσαμε το μοναδικό κεχριμπαρένιο δωμάτιο του Αυτοκράτορα Πέτρου, το «όγδοο θαύμα του κόσμου» όπως θεωρείτο, καθώς κεχριμπάρι, φύλλα χρυσού και καθρέπτες κοσμούν τους τοίχους του.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θαυμάσαμε την πόλη φωταγωγημένη. Περάσαμε από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαακίου, είδαμε το Παλάτι  Μαριίνσκι, ένα νεοκλασικό παλάτι το οποίο σήμερα στεγάζει τη Νομοθετική Συνέλευση της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και το μνημείο του Νικολάου Α’. Επόμενη στάση αποτέλεσε το κτήριο του παλαιού Χρηματιστηρίου της Αγίας Πετρούπολης, όπου έχει την έδρα του το Ναυτικό Μουσείο. Μάλιστα, από το συγκεκριμένο σημείο, μας δόθηκε η ευκαιρία να θαυμάσουμε τα χειμερινά ανάκτορα των τσάρων, όπου στεγάζεται, σήμερα, το μουσείο Ερμιτάζ, καθώς και την Πλατεία των Ανακτόρων. Αυτή η περιήγηση έφτασε στο τέλος της με τη στάση μας στην επιβλητική Εκκλησία της Αναστάσεως, ένα μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής, η οποία μοιάζει βγαλμένη από ρωσικό παραμύθι.

Τη δεύτερη ημέρα, αφότου επισκεφθήκαμε τον Ναυτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, γνωστό και ως «Ναός των Ναυτικών», ο οποίος βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο μας, θαυμάσαμε και τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Καζάν. Χτισμένος στις αρχές του 19ου αιώνα με πρότυπο τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο ναός αποτελεί μνημείο της νίκης της Ρωσίας κατά του Ναπολέοντα, το 1812. Η επόμενη στάση μας ήταν το Νησί των Λαγών του Νέβα, με το «Φρούριο του Πέτρου και Παύλου» στο εσωτερικό του οποίου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός με το κοιμητήριο των Τσάρων. Ανάμεσα στους τάφους της τσαρικής οικογένειας, ξεχωρίσαμε τον τάφο της Αυτοκράτειρας Μαρίας Φιοντορόβνα, συζύγου του Αλέξανδρου Γ’, μητέρας του τελευταίου Τσάρου Νικολάου Β’ και αδελφής του δεύτερου Βασιλιά της νεότερης Ελλάδας Γεωργίου του Α’, καθώς και τον κενό πια τάφο της Μεγάλης Δούκισσας Αλεξάνδρας Γκεοργκίεβνα, κόρης του Βασιλιά Γεώργιου Α’ της Ελλάδας και συζύγου του Μεγάλου Δούκα Παύλου Αλεξάντροβιτς, του αδελφού του Αλέξανδρου Γ’.

Αφότου απολαύσαμε το μεσημεριανό μας σε κάποιο παραδοσιακό εστιατόριο, η ημέρα μας συνεχίστηκε με την ξενάγησή μας σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Ερμιτάζ. Εκτός από την επιβλητική αίθουσα του θρόνου και μια πληθώρα δωματίων τα οποία συνδέονται με το τσαρικό παρελθόν της πόλης, το μουσείο φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή από παγκοσμίου φήμης έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων τα αριστουργήματα : «Η Μαντόνα Μπενουά» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η «Δανάη» του Ρέμπραντ, «Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» του Ελ Γκρέκο (Δομίνικου Θεοτοκόπουλου), το «Καθισμένο αγόρι» του Μιχαήλ Άγγελου κ.ά. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της ξενάγησής μας, ήταν ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι καταφέραμε- αν και με κλεφτές ματιές- να παρακολουθήσουμε από τα παράθυρα του Ερμιτάζ τις πρόβες της στρατιωτικής παρέλασης για τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων κατά του ναζισμού.

Η τελευταία ημέρα στην Αγία Πετρούπολη περιελάμβανε την ξενάγησή μας στο παλάτι της οικογένειας Γιουσούποφ. Η συγκεκριμένη οικογένεια ήταν μία από τις πλουσιότερες – ίσως και η πλουσιότερη – και ισχυρότερες οικογένειες της αυτοκρατορικής Ρωσίας. Ένα από τα επιφανέστερα μέλη της ήταν ο πρίγκιπας Φέλιξ Γιουσούποφ, κόμης Σουμαρόκοβ-Έλστον, ο οποίος έγινε γνωστός, κυρίως, λόγω της δολοφονίας του Ρασπούτιν, του Ρώσου μυστικιστή που άσκησε τεράστια επιρροή στο τελευταίο ρωσικό αυτοκρατορικό ζεύγος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη δολοφονία διαπράχθηκε στο κελάρι του ανακτόρου, το οποίο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε. Μάλιστα,  θαυμάσαμε σ’ αυτό τα κέρινα ομοιώματα τόσο των συνωμοτών όσο και του ίδιου του Ρασπούτιν.

Αφότου απολαύσαμε μία υπέροχη βαρκάδα στον ποταμό Νέβα και τους παραπόταμούς του, επόμενη στάση ήταν η Εκκλησία της Αναστάσεως ή Εκκλησία του Χυμένου Αίματος. Η επιβλητική αυτή εκκλησία, χτισμένη το 1882, έναν χρόνο αφότου δολοφονήθηκε ο Τσάρος Αλέξανδρος Β’ ο Απελευθερωτής (στο ίδιο ακριβώς σημείο που είναι χτισμένος σήμερα ο ναός), αποτελεί σήμα κατατεθέν, θα μπορούσαμε να πούμε, της αρχιτεκτονικής της Ρωσίας, λόγω της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής διακόσμησης.

Ο υπόλοιπος χρόνος ήταν ελεύθερος και μας δόθηκε η επιλογή είτε να επισκεφθούμε το Ζωολογικό Μουσείο με τα μοναδικά ταριχευμένα Μαμούθ, είτε να περιηγηθούμε στο Μουσείο Ανθρωπολογίας, είτε να επισκεφθούμε το κοιμητήριο Σμολένσκι στο οποίο στεγάζεται σήμερα το παρεκκλήσι με τον τάφο της Οσίας Ξένης της Αγίας Πετρούπολης. Η ημέρα αυτή έφτασε στο τέλος της με την επίσκεψή μας στο παλάτι Νικολαέβσκι, όπου παρακολουθήσαμε μια φολκλορική παράσταση, που μας έφερε σε επαφή με τη ρωσική μουσική και κουλτούρα.

Με αυτές τις γλυκές αναμνήσεις αποχωρήσαμε το επόμενο πρωί, έπειτα από την επίσκεψή μας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ισαακίου, τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό της χώρας,  από την Αγία Πετρούπολη με κατεύθυνση τη Μόσχα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού μας μέσω τρένου, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε μεταξύ μας αλλά και με την κ. Μπούρα, η οποία ήταν πρόθυμη να μας απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία μας, τις μέχρι στιγμής εντυπώσεις μας από το ταξίδι.

Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας φτάσαμε βράδυ και, αφότου τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μας, ξεναγηθήκαμε από την κ. Μπούρα στο διάσημο μετρό της Μόσχας, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1935. Οι σταθμοί που επισκεφθήκαμε περιελάμβαναν : τον σταθμό Μαγιακόβσκαγια, δείγμα της σταλινικής αρχιτεκτονικής, διακοσμημένο από ψηφιδωτά του καλλιτέχνη Ντεϊνέκα, τον σταθμό Κιέβσκαγια με ουκρανικά μοτίβα, τον σταθμό Πλατεία Επανάστασης, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ντούσκιν, με τα χάλκινα αγάλματα που αναπαριστούν στρατιώτες με όπλα έτοιμα για μάχη και αγρότες με σφυριά και δρεπάνια, έργο του γλύπτη Μάνιζερ κ.ά.

Την επόμενη ημέρα, περιπλανηθήκαμε στους μεγάλους δρόμους της πόλης, είδαμε το Πανεπιστήμιο Λομονόσοβ στους λόφους του Λένιν, κτήριο γνωστό και ως μία από τις «Επτά αδελφές» του Στάλιν (έτσι αποκαλούνται επτά κτήρια- μεγαθήρια, μνημειώδη και πομπώδη).  Το Πανεπιστήμιο Λομονόσοβ όπως και άλλα επιβλητικά κτήρια που επισκεφθήκαμε μας έκαναν να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο. Εξερευνώντας έτσι το παρελθόν της πόλης, επισκεφθήκαμε το εντυπωσιακό Πάρκο της Νίκης, καθώς και τον μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Κρεμλίνο, το μεσαιωνικό τύπου κάστρο, και είδαμε από κοντά το παλάτι, διοικητικά και κυβερνητικά κτήρια, τη Γερουσία, το παλάτι των Συνεδρίων, την πλατεία με τον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου βαπτίζονταν οι τσάροι και τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου γινόταν η στέψη τους. Τέλος, καταλήξαμε στην Κόκκινη Πλατεία, όπου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον περίτεχνο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βασιλείου, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Ρωσίας, το Μαυσωλείο του Λένιν, το πολυκατάστημα ΓΚΟΥΜ και, εννοείται, τα τείχη του Κρεμλίνου. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο Σύγχρονης Δυτικής Τέχνης, το οποίο στεγάζεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν και το οποίο φιλοξενεί έργα ιμπρεσιονισμού και μετά-ιμπρεσιονισμού, μεταξύ των οποίων κορυφαία έργα των Βαν ΓκογκΠικάσο κ.ά.

Κατά τη δεύτερη ημέρα μας στη Μόσχα, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κοσμοναυτικής, το οποίο χτίστηκε το 1964, για να φιλοξενήσει τα επιτεύγματα της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και νυν Ρωσίας στην εξερεύνηση του διαστήματος, με το εντυπωσιακό μνημείο επενδεδυμένο με πλατίνα, αφιερωμένο στους κοσμοναύτες. Μεταξύ δορυφόρων και μακετών, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη στολή του Γιούρι Γκαγκάριν, ο οποίος, το 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, καθώς και να επισκεφθούμε τον διαστημικό σταθμό Μιρ και να δούμε το Σπούτνικ. Η ημέρα έφτασε στο τέλος της έπειτα από την επίσκεψή μας στη διάσημη πινακοθήκη Τρετιάκοφ, η οποία θεωρείται η σπουδαιότερη του είδους της σ’ όλη τη χώρα, περιλαμβάνοντας την πλουσιότερη συλλογή εικόνων στον κόσμο. Η πινακοθήκη αυτή, ιδρύθηκε από τον Ρώσο βιομήχανο Πάβελ Μιχάηλοβιτς Τρετιακόφ το 1856, όταν ξεκίνησε τη συλλογή του αρχικά με σπουδαίους πίνακες ζωγραφικής, καθώς και ρωσικά γλυπτά του 19ου  αιώνα, τα οποία, όμως, είχε συγκεντρώσει ο αδελφός του Σεργκέι Τρετιακόφ.

Η εκδρομή μας έφτασε στο τέλος της με την περιήγησή μας στην κατοικία και το κτήμα του Γκόργκι Λένινσκιγιε. Η κατοικία αυτή, με ιστορία που μας οδηγεί πίσω στον στρατηγό Πισάρεφ, ήρωα του 1812, και της χήρας Μορόζοβα, αποτέλεσε την κατοικία του Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοβ, γνωστού και ως Λένιν, μέχρι και τον θάνατό του, το 1924. Μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να δούμε τα προσωπικά αντικείμενα του Ρώσου επαναστάτη, το κρεβάτι όπου κοιμόταν ο ίδιος και τον καναπέ του Στάλιν, καθώς και το γκαράζ, όπου θαυμάσαμε τη Rolls-Royce του Λένιν, η οποία, όμως, τροποποιήθηκε σε έλκηθρο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη Ρωσία.

Είναι βέβαιο ότι, μετά το ταξίδι αυτό, γυρίσαμε σοφότεροι, με περισσότερες και ουσιαστικές γνώσεις για τη χώρα και τον πολιτισμό της, με υπέροχες, μοναδικές εμπειρίες και αναμνήσεις. Ένα ταξίδι το οποίο προκαλεί δέος, προορισμοί που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί παραπάνω από μία φορές και που είναι αδύνατον να αποτυπωθούν σε λίγες παραγράφους. Μεγάλο μυστικό στην επιτυχία αυτής της εκδρομής ήταν τόσο η κ. Μπούρα όσο και οι ελληνόφωνοι ξεναγοί μας, κ. Γιουλιάνα και κ. Ναταλία, οι οποίες με διάθεση, ευγένεια, αμείωτο ενδιαφέρον και αγάπη για την πατρίδα τους μας ταξίδεψαν στα χρονικά της Αγίας Πετρούπολης και της Μόσχας!

 

Παναγιωτάκου Μαρλένα, Γ’ Γυμνασίου