Βραδιά Τέχνης στο «Πρότυπο Αθηνών» (Ευγένιος Σβαρτς ``Σκιά`` και Ααρών Μπουσκόβζκυ «Άγνωστοι ανάμεσά μας»)

Βραδιά Τέχνης στο Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών

     Η Βραδιά Τέχνης έχει γίνει, πλέον, θεσμός για το σχολείο μας. Είναι μια ημέρα στην οποία οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, αποδεικνύοντας ότι οι τέχνες και τα γράμματα μπορούν να λειτουργήσουν σε αγαστή συνεργασία.

     Εφέτος, η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, στους χώρους του σχολείου μας. Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό, αποτελούμενο από γονείς, καθηγητές και φίλους του σχολείου, τα θεατρικά έργα με τα οποία ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εξετίθεντο τα έργα που φιλοτέχνησαν μαθητές του Γυμνασίου στο πλαίσιο των Καλλιτεχνικών.

     Συγκεκριμένα, έξω από το καλλιτεχνικό εργαστήριο, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ασκήσεις ζωγραφικής στηριγμένες στα θερμά και τα ψυχρά χρώματα, στα βασικά και τα συμπληρωματικά. Ακόμα, τον χώρο κοσμούσαν σχέδια προοπτικά και έργα της op art. Τα τρισδιάστατα ανάγλυφα γύψου και οι ανθρώπινες μορφές από πηλό που είχαν επιμεληθεί οι μαθητές του Γυμνασίου συμπλήρωναν τον χώρο τέχνης. Ο χώρος αυτός, πλημμυρισμένος από χρώματα και νεανική δημιουργικότητα, καθρέπτη της δημιουργικής ώσμωσης που συμβαίνει στο εφηβικό μυαλό, μαρτυρούσε το μεγαλείο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

     Ο ενθουσιασμός όλων κορυφώθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, όταν χτύπησε το κουδούνι που προσκαλούσε όλους τους παρευρισκομένους στον χώρο του θεάτρου. Το πρώτο θεατρικό που παρουσιάστηκε ήταν η «Σκιά» του Ευγένιου Σβαρτς. Το εν λόγω θεατρικό ανέβασε η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου, αποτελούμενη από μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου και τη φιλική συμμετοχή ενός μαθητή της Α’ λυκείου. Τα παιδιά, με αίσθημα ευθύνης, προσέγγισαν αυτό το φιλοσοφικό παραμύθι για ενηλίκους του Ρώσου δραματουργού Σβαρτς, το έργο του οποίου απηχεί τις ιστορικές καταστάσεις που βίωσε, καθώς η ζωή του δονούταν από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι ήρωες του έργου, αν και παραπέμπουν σε συνηθισμένους ήρωες παραμυθιών, αφήνουν, μέσα από τα λόγια τους, να διαφανούν αντιλήψεις για την ευτυχία, τη δικαιοσύνη, το καλό και το κακό, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, αδυναμίες των ανθρώπων όπως είναι ο αριβισμός, που οδηγεί νομοτελειακά στον αμοραλισμό. Στο τέλος, όμως, ο Σβαρτς βάζει την αλήθεια να νικά τον κυνισμό και το ψεύδος, όπως αυτά ενσαρκώνονται στο πρόσωπο της Σκιάς. Το μήνυμα του έργου, βαθιά ηθικοπλαστικό, σίγουρα ικανοποίησε τόσο τους μαθητές όσο και το κοινό περί δικαίου αίσθημα των θεατών. Το ένθερμο χειροκρότημα που ακούστηκε μετά το πέρας της παράστασης ήταν το καλύτερο δώρο για τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν οι μικροί ηθοποιοί να προσεγγίσουν έννοιες μεγαλύτερες και ψηλότερες του αναστήματός τους.

     Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η δεύτερη θεατρική ομάδα, αποτελούμενη από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κοντοβράκη, που παρουσίασε επί σκηνής το έργο του Ααρών Μπουσκόβζκι «Άγνωστοι ανάμεσά μας». Το έργο αυτό προσεγγίζει το θέμα των ασθενών που πάσχουν από Αλτσχάιμερ με έναν τρόπο ευαίσθητο και συγχρόνως διαφορετικό. Για τον Μπουσκόβζκι, το εν λόγω πρόβλημα υγείας δε συνιστά παρά το κάδρο, την αφορμή, ώστε να αναδυθούν προβλήματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη επικοινωνία, την κρίση στις διαπροσωπικές σχέσεις, την υποκρισία, την εύθραυστη ισορροπία στην οποία βρίσκεται η σχέση γονέων- παιδιών. Παράλληλα, η αγάπη αναδεικνύεται ως μια θεϊκή δύναμη που βοηθά ακόμα και τους πάσχοντες από τη συγκεκριμένη ασθένεια να ονειρεύονται και να ζουν σε ένα δικό τους επίπεδο, με έναν δικό τους τρόπο, υπερβαίνοντας τους φυσικούς φραγμούς που τους θέτει το Αλτσχάιμερ. Το κοινό συγκινήθηκε και προβληματίστηκε αναφορικά με την αληθινή φύση των ανθρώπινων σχέσεων και την αγάπη, που νικά ακόμα και το εμπόδιο της φθοράς. Ωστόσο,  παρά το γεγονός ότι το θέμα που πραγματεύεται ο Καναδός συγγραφέας είναι πολύ ευαίσθητο και γεννά αυθόρμητα αρνητικές σκέψεις, οι θεατές έφυγαν με ένα αίσθημα αισιοδοξίας.

     Η αυλαία της εκδήλωσης έπεσε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ. Οι μαθητές μας απέδειξαν, για μια ακόμα φορά, πως διαθέτουν αστείρευτο ταλέντο, θέληση, δημιουργικές ιδέες και μεράκι, ικανά να μετουσιωθούν σε υψηλά έργα τέχνης. Όλα αυτά, όμως, δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς της καθοδήγηση της κ. Μπούρα και του κ. Χάρου, που ήταν οι εμπνευστές και οι υποστηρικτές αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, επιτυγχάνοντας όχι μόνο να μυήσουν τους μαθητές στην έννοια της τέχνης αλλά και να τους διδάξουν την αξία της συνεργασίας και της αλληλοβοήθειας για την επίτευξη υψηλών στόχων…